Samhällskunskap‎ > ‎

SAMSAM2

skickad 16 juni 2014 02:29 av Jörgen Florheden   [ uppdaterad 16 juni 2014 02:42 ]

Kallt krig och Berlin

Inom ramen för verksamhetsutvecklingsfonden har en klass inom naturvetenskapsprogrammet arbetat ämesövergripande inom geografi och samhällskunskap. En del av projektet innebar att eleverna åkte till Berlin.

Eleverna fick bland annat i uppgift att med hjälp av digitalt berättande (film) beskriva olika aspekter av det kalla kriget. Du kan se en uppgiftsbeskrivning i filmen till höger. Att de just skulle beskriva olika aspekter (exempelvis sociala villkor, demokrati o s v) av kalla kriget var ett positivt inslag för elevernas arbete. De blev mer reflekterande i det de skulle beskriva.

Tänkt målgrupp för filmerna var elever och lärare i grundskolan, att filmerna ska kunna användas som undervisningsmaterial i exempelvis årskurs 9. Här känner vi i efterhand att vi kunde varit tydligare med att rikta filmerna till specifik målgrupp.

När vi tittar på elevernas utvärderingar kring att jobba med film som redovisningsform framträder det lite olika uppfattningar. En del av eleverna upplever att de lärt sig mer genom att redovisa genom film, andra upplever att det tagit lite för mycket tid att jobba med film och att fördjupning då blivit lidande.

“Man tänker på ett helt annat sätt och såg saker ur ett annat perspektiv. När man skriver en text är det lätt att babbla på om onödiga saker, men man ville inte göra filmen alldeles för lång.”
“Det är svårare att vara utförlig och nyanserad i en film och det blir därmed svårare att få ett rättvist betyg,”

Motivationen tar en del elever upp som viktig för sina resultat.
“Att jobba med film har varit roligare än att försöka få ihop en text. Är något roligt tror jag dessutom man lär sig mer och tar åt sig det man arbetar med.”

“Ojj, med film så kan man använda sig av så många mer element för att beröra. Bilder och ord tillsammans skapar en känsla, och sen ljud på det. Många intryck. Det har varit en kul uppgift som jag tror gjorde att jag blev mer intresserad av ämnet.”

Vissa elever beskriver hur de genom att arbeta med film behandlar sin information på annat sätt.
“Det krävs mer jobb med en film och man hinner gå igenom sitt material många gånger och lär sig på så sätt mer.”

Elevernas filmer publicerades på en gemensam site som du hittar HÄR.

jorgen.florheden@ksgyf.se
Beskrivning av uppgiften

YouTube-video


Exempel på elevfilm - Ebba Nilsson Walldén

YouTube-video



Comments