Idrott & hälsa‎ > ‎

IDRIDR01 Styrketräning teori, analys och praktik

skickad 11 dec. 2013 04:41 av stina.bostrom@ksgyf.se   [ uppdaterad 24 apr. 2014 02:26 av Jörgen Florheden ]
4-stegsraketen

Det här är en 4-stegsraket, men man kan använda delarna för sig.

1.
Jag har låtit eleverna granska en hemsida som handlar om styrketräning, sammanfatta den i ett dokument, vilket sedan ledde till att vi kunde diskutera vad som är styrketräning och olika råd som finns. 

2.
Eleverna letade i övningsbanker efter tre styrkeövningar som var "nya" för dem. Kravet var att vi skulle kunna göra dem i idrottshallen, helst med kroppen som belastning.  Redovisning på lektion, då vi (alla elever, för jag har en liten klass, större klasser kräver nog gruppindelning)  diskuterade teknik, ev. skaderisker, olika belastningar.

3.
 Eleverna filmade sina övningar, här var det viktigt med korrekt instruktion! Mina elever är vana vid iMovie och gjorde snygga filmer med textinstruktion och slow motion-bilder etc. 

4.
Jag gör en Site i Google som delas med klassen. Jag lägger in deras filmer.  Eleverna ska gå in och titta, testa och kommentera. 

Nästa gång kommer jag att försöka få med deluppgift 1 i den Site jag gjorde. Jag kommer att samarbeta med svenskläraren, det passar bra både att sammanfatta information och göra instruktioner.

I skrivande stund är jag på uppgift 3, så sista steget är kvar. Uppgiften har varit nyttig, eleverna har tvingats tänka till kring övningarna på ett sätt jag inte lyckats få dem att göra tidigare. Filmandet skedde på lektionstid, men jag hade elever som gjorde det hemma, gick utmärkt med datorn och Quicktime. Det var enklast att gå via Youtube tyckte eleverna, men det var viktigt att inte göra dem offentliga. Siten var bara tillgänglig för dem i klassen. Eleverna kunde välja att ha "skådespelare" till sina filmer om de inte ville vara med själva, det viktiga är ju att de gör instruktionerna själva. 

Bifogar elevinstruktioner!

Jag lärde mig några nya övningar - en positiv bieffekt!  

Har du frågor - hör av dig!

Ölands GymnasiumĊ
stina.bostrom@ksgyf.se,
11 dec. 2013 04:54
Comments